Søk om forbrukslån

Det finnes et stort utvalg av forbrukslån på markedet. Både tradisjonelle banker og forbruksbanker tilbyr denne formen for usikkert lån. Du kan låne mellom 1 000 og 600 000 kroner til det du selv ønsker, og nedbetalingstiden kan ikke overstige fem år. Et fleksibelt og praktisk lån, med andre ord – men hvordan gå frem for å søke om det beste forbrukslånet? Her har vi laget en enkel guide til hva du må tenke på når du skal søke om forbrukslån.

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et usikret lån. Dette er et lån hvor bankene ikke stiller krav til sikkerhet. Du må med andre ord ikke ha noen egenkapital eller stille med sikkerhet i bolig. Siden bankene ikke krever noen form for sikkerhet er dette et dyrere lån. I gjennomsnitt ligger effektiv rente over 10 %.

Det er du som låntaker som bestemmer lånebeløp, nedbetalingstid og bruksområde. Populære bruksområder er:

  • Kjøpe nye møbler, hvite- og brunevarer
  • Betale uforutsette utgifter
  • Refinansiere annen usikker gjeld
  • Betale for en ferie eller reise

Søknad om lån

Når du skal søke om forbrukslån kan dette gjøres på ulike måter. Du kan søke i en spesifikk bank gjennom deres nettbank, eller du kan finne en aktuell lånetilbyder i en låneportal. Du kan også søke om forbrukslån gjennom en lånemegler. Da sender du kun inn én søknad om lån, som videresendes til flere banker. Dette er et godt hjelpemiddel for å innhente flere lånetilbud og sammenligne de ulike tilbudene.

Forbrukslån med lånemegler

Når du søker hos en lånemegler vil søknaden bli sendt til og vurdert av opptil 20 ulike banker. Nøyaktig antall varierer fra megler til megler. En av fordelene med dette er at du øker sjansene for å få innvilget lån. Ulike banker har ulike kriterier knyttet til alder og årlig inntekt. Så selv om én bank sier nei betyr ikke dette at alle sier nei.

En annen fordel er muligheten til å sammenligne lånetilbud. Når du har søkt lån hos flere banker kan du få flere ulike lånetilbud. Hva bankene kan tilby vil variere. Noen banker krever lengre nedbetalingstid. Andre kan igjen tilby en lavere rente eller har lavere gebyrer. Uavhengig av om du søker gjennom en nettbank eller lånemegler er det verdt å innhente flere lånetilbud for å finne det beste.

Sammenligning av forbrukslån

Når du skal sammenligne forbrukslån er det tre tall som er viktig å følge med på: renter, gebyrer og totale kostnader. Renter og gebyrer, kombinert med nedbetalingstiden, vil påvirke de totale kostnadene. Lånet med de laveste rentene og gebyrene er det billigste.

Renter

Når vi snakker om renter snakker vi om nominell og effektiv rente. Disse viser til to ulike satser. Den nominelle renten viser hvor mye du betaler i renter alene. Dette er hva bankene tar betalt for å låne deg penger. Den effektive renten viser hvor mye lånet faktisk koster. Dette er gjennomsnittet av hva du betaler i renter og gebyrer i løpet av et år.

Gebyrer

Når det kommer til gebyrer er det tre som går igjen: etableringsgebyr, termingebyr og fakturagebyr. Etableringsgebyr er noe alle må betale. Dette er et gebyr du betaler når du starter opp en låneavtale. Termingebyr er et gebyr du betaler hver måned. Satsen varier fra 29 til 59 kroner, og legges på den månedlige kostnaden. Fakturagebyr er et gebyr du kan unngå. Inngår du en avtale om avtalegiro eller eFaktura vil du få faktura direkte i nettbanken og unngår å betale gebyr for å få faktura i posten.

Totale kostnader

Den totale kostnaden viser hva lånet koster i renter og gebyrer. Det billigste lånet er det lånet med de laveste totale kostnadene. Hvor mye du må betale påvirkes av satsene på renter og gebyrer, og på nedbetalingstiden. Kortere nedbetalingstid gir høyere månedlige kostnader, men samtidig vil totalkostnadene bli lavere.